Persbericht: Publipolder (Stabroek) // maandag 16/03/2020

Ook voor de uitvaartsector zijn het ingewikkelde tijden omwille van de coronamaatregelen. Begrafenissen zijn risicovolle samenkomsten voor de overdracht van het coronavirus. Ook hier zijn creatieve oplossingen nodig. Dat legt ons Gert Verhaert uit van Rustpunt Begrafenissen.
“Ook in onze sector zijn er heel wat veranderingen omwille van de opgelegde beperkingen. Koffietafels na de begrafenis kunnen niet meer doorgaan. Plechtigheden gebeuren nu in beperkt kring. Het crematorium in Wilrijk bijvoorbeeld laat nog alleen familieleden van de eerste en tweede graad toe. Dat wil dus zeggen dat alleen nog partner, ouders, kinderen, broers, zussen en grootouders afscheid kunnen nemen. Om toch iets ruimer te gaan dan de intieme kring van naaste familie is het mogelijk om de plechtigheid op te nemen of via livestream uit te zenden. Bij het afscheid nemen, geven mensen elkaar spontaan een knuffel of omarmen ze elkaar. Samen verdriet verwerken is een deel van het rouwproces. Dat kan niet meer. Ook hier moeten we nu alternatieven zoeken”, zegt Gert Verhaert.
“Er wordt ook voorgesteld om de crematie nu te laten plaatsvinden, de as te bewaren en op een later tijdstip de uitvaart te laten plaatsvinden. Zelf ben ik daar geen voorstander van, want dan ga je in de nabije toekomst plots een overdrukke periode krijgen. Ik vind het gepaster om nu toch afscheid te nemen in intieme kring en later samen te komen voor een koffietafel.”

Kerkdienst
Ook begrafenissen in de kerk moeten aangepast worden. De regel van een dienst in intieme kring geldt ook hier. Condoleren door elkaar een hand te geven mag niet meer. De priester kan ook geen wijwaterkwast meer gebruiken. Bidprentjes worden niet meer uitgedeeld, maar iedereen neemt zelf zijn eigen prentje.
“Begrafenissen kan je natuurlijk niet uitstellen. Gelukkig gebeurt de verplichte administratie nu meestal online. Wanneer we worden opgebeld in verband met een overlijden, gaan we nog altijd naar de familie toe. Maar er wordt op voorhand afgesproken dat we de besprekingen in kleine kring willen doen.”