Persbericht: Vaarwel zet eerste Koesterbootje bij Rustpunt Begrafenissen (Stabroek) // vrijdag 25 oktober 15u tot 15u30

Begrafenisondernemer Gert Verhaert (gekend oa. TV-programma Komen te Gaan en actief in de polder) en Wietse Van de Ponseele kwamen met elkaar in contact via een gemeenschappelijke vriend. Samen proberen ze binnen de uitvaartsector nodige vernieuwing te brengen met vooral oog voor rouwen, persoonlijke aanpak en het gebruik van natuurlijke materialen. De échtheid en verbondenheid van ons leven met de kringloop van de natuur.
Heel wat jaren geleden moest Wietse en zijn vrouw Leen tijdens de zwangerschap onverwacht afscheid nemen van hun eerste zoontje. “We maakten toen een klein houten kistje voor hem, met een zacht, warm nestje erin. Dit gaf ons troost en heeft ons erg geholpen in de periode die volgde.”
Uit ons verdriet is nu jaren later het Koesterbootje geboren, een kleinschalig persoonlijk project. Het Koesterbootje is een kleine kist voor (premature) baby’tjes. We maken ze ambachtelijk en met veel liefde, uit zachte, milieuvriendelijke materialen. We hopen op deze manier troost te kunnen bieden aan ouders die net als ons hun hoop moeten laten varen…

Het ontwerp van het Koesterbootje is het resultaat van een lange zoektocht naar een manier om ouders en kinderen die met het grootste verdriet te maken krijgen zinvol te kunnen helpen. Een combinatie van de passie voor hout van Wietse, de eigen ervaringen van het koppel en de inzichten van Gert binnen de uitvaartsector. Het blijft natuurlijk confronterend zulke zaken maar het is voor mensen die er nood aan hebben soms moeilijk om gepaste vormen en manieren te vinden om afscheid te nemen.

Zelf zien we het Koesterbootje als een basisvorm die zo gebruikt kan worden, maar ook één die tegelijkertijd veel ruimte laat voor verbeelding en persoonlijke inbreng. Een mast met vlaggetjes, een verlichte kajuit, kleine lichtjes…, beschilderen, inoliën, versieren met een handafdruk van broers en zusjes, de naam van het kindje… We hebben zelf ondervonden dat samen bezig zijn na een verlies verbinding creëert en steun biedt. We zijn ervan overtuigd dat een warme en persoonlijke manier van afscheid nemen een stukje troost en houvast kan bieden in het verdere rouwproces.”

Uit het contact tussen Wietse en Gert groeide ook reeds de “ritueeltafel” die je momenteel in de crematoria van Wilrijk en Lommel kan vinden. Met dit initiatief won Rustpunt Begrafenissen reeds enkele jaren geleden een nominatie voor de European Funeral Awards voor innovatie binnen de uitvaartwereld.

Op de website van het Koesterbootje staat ook nog de tekst van ‘ons Verhaal’, die vat het allemaal wel goed samen… www.vaarwel.be