“Ik wil steeds een zo passend mogelijke persoonlijke uitvaart organiseren”
Gert Verhaert

Artikel van Het Laatste Nieuws, door Alfons Schryvers op 07 maart 2019

Onder de noemer “Komen te gaan – humor en verdriet achter de coulissen van kisten, kransen en koffietafels” start Eén vanaf 18 maart met een nieuwe human-interestreeks. Eén van de deelnemers is Ekerenaar Gert Verhaert (41), zakvoerder van Rustpunt Begrafenissen. “De reeks zal duidelijk maken dat professioneel omgaan met de dood niet noodzakelijk leidt tot een trieste kijk op het leven. Bovendien weten we niet wat er na de dood komt, of mensen nog iets registreren of weten. Fascinerend, toch?”.

Elke dag sterven er in ons land gemiddeld driehonderd mensen. En dan begint ook het werk van de meer dan zeshonderd begrafenisondernemers die in België actief zijn. Rouwenden bijstaan met de praktische afhandeling van een overlijden is geen gewone job. Het is behoedzaam laveren tussen routine en troost, vakmanschap en betrokkenheid. Dat is acht weken lang te zien in de nieuwe TV-reeks. “Het is een reeks vol ontroerende en aangrijpende verhalen over rouw en verdriet, maar ook over creativiteit in het afscheid en de zalvende kracht van humor. Het is niet alleen een programma over de dood, maar tegelijkertijd ook een ode aan het leven” zegt Gert Verhaert. “Toen ze me contacteerden was ik verbaasd en vroeg me af, waarom ik?. Via research waren ze op de hoogte van mijn persoonlijke aanpak en van het feit dat ik elke dienst afzonderlijk benader en uitvoer. Daarnaast blijf ik steeds zoeken naar vernieuwing binnen de sector. Deze insteek konden ze blijkbaar goed gebruiken. In de eerste aflevering verzorg ik een OCMW-begrafenis van een verongelukte motorrijder. Er komt echter veel meer volk dan verwacht en dan is het improviseren. Ook mijn inspanningen om van een vroegere toonzaal voor auto’s, in Hoevenen, een geschikte plaats te maken voor een begrafenis komt aan bod”.

Lees het volledige artikel op Het Laatste Nieuws.
Copyright foto’s Woestijnvis / VRT 2019.
Komen te gaan is een programma van Woestijnvis voor Eén. Te zien vanaf maandag 18 maart om 21.25 uur op Eén.